Mazmumah bahaya

Saturday, 23 February 2013
Hidup ini adalah sebuah perjalanan ,perjalanan yang kita sendiri tidak tahu apa dan apa lagi yang ada dihadapan kita.Tetapi meskipun kita tidak tahu apa yang bakal kita tempuhi tetapi kita tetap tahu apa yang telah kita laku kan disetiap berlalunya perjalanan dan proses kehidupan .

Bagaimana seharusnya segala amal ibadah,zikir dan apa jua yang kita lakukan seharusnya kita mendapat hasil,kerana benar sekali tanpa hasil apa lah gunanya sebuah perjuangan yang kita laung-laungkan.
Apa lah gunanya kita bercakap tentang Islam jika amalan dan sifat syaitan yang kita sukakan.

Dikatakan hasil tidak perlu kita lihat begitu jauh sekali,cukup kita lihat disekeliling diri kita dan juga perhubungan diantara keluarga kita.
Jika kita hidup dengan sifat kehambaan,sedar sebagai hamba Allah maka segala ujian Allah atau seorang yang  sengaja diuji oleh sesamanya untuk melihat sejauh mana kekuatan rohani dan hasil dari amalan yang dilaung-laung itu akan mudah menghadapi segala yang mendatang tanpa ada rasa sakit hati,dengki dan prasangka buruk sesama mukmin dan manusia.
Itu pun dikatakan hasil,jangan lupa ini adalah hasil yang paling dekat dengan diri kita.

Antaranya kita perhatikan lagi,bagaimana,adakah kita memiliki rasa kehambaan atau ketuanan,jika kita memiliki sedikit rasa ketuanan ia sudah cukup memusnah kan segala benteng yang kita bina dalam sekelip masa,rasa ketuanan membuat seorang insan itu bersifat memiliki,dan menghilangkan rasa kehambaan ,lalu hilang rasa malu terhadap Allah,walau berkali-kali kita ditarbiah tidak ada yang singgah atau melekat untuk diamal,kerana terlalu panjangnya angan-angan kita dan kita mahu semuanya disebut atas usaha kita sendiri,bagi hati kita itu cara yang kita suka dan dalam proses perhubungan sesama manusia kita tidak suka jika ada yang melangkau diri kita,itu lah antara sifat syaitan yang ada pada diri manusia.
Kenapa kita terlalu ego dan lupa diri kita sendiri.
kenapa kta masih ingin bersifat ingin memiliki dan hilang sifat kehambaan.Seharusnya ada rasa malu yang perlu kepada Allah yang memiliki segala-galanya.
Tidak kah kita sedar rasa ketuanan itu lah yang menyebab semua penyakit hati ,sombong,dengki dan segalanya.
Seseorang yang jujur dan ikhlas seharusnya mencontohi kehidupan perjuangan dan cara pergaulan dizaman Rasulullah,seorang yang mengaku mencintai Rasulullah sepatut nya telah hilang rasa dengki dan prasangka buruk terhadap sesama saudara nya sendiri.harus telah sedar setiap kali sifat ingkar terbit kepada suami.
Syurga apa yang ada hendak dicari jika ketaatan kepada suami  dan kederhakaan tidak dapat kita beza kan,Kita manusia tidak lari dari berbuat dosa tetapi setiap kali jua kita perlu perbaiki diri.
Apa yang perlu kita takut ada lah kita rasa diri kita betul dan tidak tahu membeza dosa yang kita lakukan.
Dan itu lah yang dikatakan su-ul khatimah,sehingga kita tidak kenal apa itu dosa,apa yang dilarang dan disuruh.
Lihat lah disaat tiba-tiba sakit hati kita hanya kerana seorang manusia yang kia sanjung sedangkan ia hanya manusia sama seperti diri kita yang belum pasti jua nasibnya diakhirat maka berarti kita telah memiliki sifat ketuanan dan memiliki yang melampau,sedangkan Allah itu yang maha hebat pun tidak ada batasan untuk makhluknya mengenali dan berinteraksi dengannya.
kenapa pula sesama manusia?
Jangan lah hanya kerana seorang manusia kita lupa apa yg dibenci Allah.
Dan jangan sekali kita merasa diri kita bagus hingga kita lupa apa yang kita lafaz kan.Sehingga kita ambil remeh sesuatu yang dihulur dan nasihat yang diberikan.
Dan jangan sekali kita bersandar kepada kepercayaan sendiri dan lupa pada apa yang Allah dan rasul telah peringat kan buat semua manusia.

"Peringatan buat diri sendiri dan semoga bermanfaat""

0 comments:

Post a Comment