KENAPA KENING SAKIT

Saturday, 10 September 2011
Siapa yang tak pernah diserang migrain,hampir semua kita pernah mengalaminya selalu serangan migrain terjadi kerana tersalah makan atau pun lebih senang dikatakan alahan pada makanan laut atau ubat-ubatan.Pekara begini memang tidak dapat dinafikan.
Tapi apabila kedua kening kita terasa sakit itu  pun sering dikaitkan dengan migrain walhal tidak seratus peratus tanda sakit dikening berpunca dari tersalah makan  atau tersalah ubat-ubatan atau alahan.

Dan ada dikatakan salah satu tanda kematian menghampiri terdapat tanda sakit dibahagian kening tapi ia mesti berikut dengan tanda-tanda yang lain.Tidak semuanya dikaitkan dengan semudah itu.Dan tidak dapat diputuskan tanpa tanda yang lebih jelas.
Apapun sebagai manusia kita mengunakan akal dan kita harus sedar setiap penyakit rohani atau fizikal pasti berkait dengan dosa-dosa kita.Maaf aku suka sekali berfikiran begini dan ia lebih kutuju buat diri ku sendiri.
Kenapa tidak dan dosa-dosa selalunya suka bersembunyi dan akan menjelma diri sebagai hukum karma..Tiada berdaya kita menepis selain kita boleh dikatakan terpaksa menerimanya sebagai penghapus dosa atau menambah lagi dosa-dosa yang ada.Diantara kita redha dan bersabar dan sebaiknya elakkan diri dari berputusasa.

Apabila seseorang terlalu banyak rungutan terhadap anak-anak atau suami maka segala sendi mudah terasa ngilu terutama dibahagian kepala lutut dan aduan dari saudara mara tentang hal-hal sebegini sering kita terima.apapun sebab disebaliknya semuanya pasti berkait dengan dosa-dosa kita.Mustahil tidak bila kita marah otak kita pasti lebih active dan ini lah punca kesakitan bermula.
Kita cuma manusia biasa dan sentiasa melakukan kesilapan,begitu juga lah dengan masaalah kening yang sakit.bila ia menyerang seseorang pasti mengambil masa yang agak lama untuk hilang.
Sebenarnya kening dikaitkan dengan perasaan kerohaniah kita dan begitu juga dengan migrain kerana ia bermula dari rongga tulang belakang kita yang akan terasa sakit dan kita sentiasa merasa tidak selesa.
Kemudian terus keotak dan dari otak ia ketitik dua alis kita atau kening.
Disitu lah ia mula bekerja dan kesakitan ini timbul setiap kali kita cuba mendisiplinkan perasaan dan rohani kita..Kita cuba mendamaikan perasaan yang resah kerana semuanya bermula dari sikap kita yang lalai.Bila semuanya berlarutan maka ia akan menimbulkan tindak balas yang diluar jangkaan kita.Cuba kita perhati saja atau kita kita lihat jika seseorang tidak senang hati pada kita mungkin dia boleh berpura-pura senyum tapi perhatikan keningnya kerana ia lebih jelas dan terpapar di kedua-dua kening akan rasa dalamannya itu..dan pasti anda akan terlihat satu kelainan pada keningnya begitu juga jika kening kita kelihatan berubah dari asal atau agak pelik dimata kita dari hari hari yang biasanya ia seakan menandakan ada hal yang akan menimpa orang yang dekat atau pun anak atau ibubapa kita mungkin mempunyai masaalah kesihatan contohnya dan ia terjadi mungkin kerana hubungan kerohanian atau pertalian darah  diantara satu sama lain dan semuanya dengan kuasa Allah jua dan tidak mustahil jika tanda tandanya dapat kita lihat dengan mata hati kita.
Begitu juga lah dengan kedua kening yang sakit semuanya pasti ada penyebabnya dari perasaan kita.Selalunya dosa-dosa hati yang memainkan peranan,perasaan tidak puas hati,bersedih dan resah atau bingung menjadi punca segalanya.
Perasaan dan rohani yang bercelaru menyebabkan kita mengalami kesakitan yang amat sangat dan jalan yang terbaik hendaklah bertenang dan menyedari apa saja penyakit yang menimpa kita semuanya dari dosa dosa kita.Kerana itu kita harus sentiasa berdoa "Ya Allah jika penyakit ini kerana dosa-dosa ku aku bertaubat dan ampuni lah dosa-dosa ku.
Insya allah segalanya akan hilang tanpa kita sedari.5 comments:

{ Admin Soons } at: 7 July 2013 at 01:31 said...

Terimakasih , sepeti yang saya alami, dan banyak kebenarannya...semoga bermanfaat saya dan yang membacanya...

{ Queenney Eshopped } at: 19 May 2016 at 20:44 said...

Terima kasih banyak2 . ...
Saya alami situasi ini...
Stress.... banyak memikir...selalu bnyak biawak2 dlm kepala...
Terlalu banyak sgt jadi ahli fikir .
Mgkin juga perasaan tidak tenang perihal dosa2....
Andai da sampai ajalku..
Ya Allah ampunilah dosa2ku....
Allahurobbi...

{ Queenney Eshopped } at: 19 May 2016 at 20:45 said...

Terima kasih banyak2 . ...
Saya alami situasi ini...
Stress.... banyak memikir...selalu bnyak biawak2 dlm kepala...
Terlalu banyak sgt jadi ahli fikir .
Mgkin juga perasaan tidak tenang perihal dosa2....
Andai da sampai ajalku..
Ya Allah ampunilah dosa2ku....
Allahurobbi...

{ Muhd Firdauz } at: 29 July 2016 at 02:55 said...

alamak..biawak imkk ke ni

{ syazwanz } at: 20 March 2017 at 22:21 said...

Bahaya tu biawak2 dlm kepala..hehe..����gurau2

Post a Comment